úterý 22. května 2012

Explosions In The Sky - Postcard from 1952 | Last Known Surroundings | Be Comfortable, Creature (video)

"Postcard from 1952", "Last Known Surroundings" a "Be Comfortable, Creature" jsou názvy tří skladeb z loňského alba Take Care, Take Care, Take Care slavné post-rockové formace Explosions In The Sky , jejichž videoklipy jsou originální, nápadité, a nejen díky hudbě plné emocí.

 
"Pohlednice z roku 1952" je jeden z nejkrásnějších videoklipů poslední doby. Myslím si, že režisérské duo Peter Simonite a Annie Gunn se inspirovali filmem Tree of Life od Terrence Malicka, protože stejně jako on má ve svém hledáčku rodinu a především děti, jimiž jsme kdysi bývali. Oba snímky jsou situovány do padesátých let a oba mají podobnou snovou náladu utkanou z jemných emocí a snahy o dosažení harmonie. Způsob jakým je Postcard from 1952 snímána, tedy opravdu ve vemi zpomalených záběrech s malou hloubkou ostrosti, prohlubuje dopad na diváka. Všudypřítomné mýdlové bubliny propojují jednotlivé obrazy a odkazují znovu do dětských let, kdy jsme se dokázali plně soustředit pouze na jednu věc. Dalším originálním prvkem, který je úžasný, jsou oživlé diapozitivy, jenž jsou znovu docíleny velkým zpomalením pohybu osob na snímcích. No a k tomu všemu si připočtěte procítěnou, křehkou a gradující hudbu mistrů z Explosions In The Sky. Post-rock tedy stále žije. Dokud budou existovat kapely jako Explosions In The Sky , japonští Mono, The Evpatoria Report či eklektičtí 65daysofstatic nemám o tento velmi různorodý styl, který mě stále baví, nejmenší strach.

 
Last Known Surroundings se zaměřuje v obraze především na různé styly animace, kde kombinuje jak klasickou ručne kreslenou, tak vektorovou grafiku. Moc příjemný klip, kde emoce jsou dodávány především z hudební složky.




Be Comfortable, Creature je smutně dojemný hezký příběh "chlupaté" oranžovo červeného tvora, který bloudí naším světem celý zkleslý, jehož jediným snem je najít svůj dámský protějšek. Nebudu prozrazovat pointu, která je tak od poloviny zřejmá, protože celý příběh k ní směřuje. Jen naznačím, že polidšťování (tak to chápu já) oranžového nezemštana bude mít své důsledky.

Linky > webpage EITS > Myspace > Facebook > Twitter > Vimeo

Žádné komentáře:

Okomentovat