úterý 12. listopadu 2013

Jimi Hendrix | Hear My Train A Comin' | Výborný dvouhodinový dokument volně ke shlédnutí! (full film)

Máte čas dvě hodiny? Jste fanouškem Jimi Hendrixe? Pokud aspoň na jednu otázku odpovíte kladně, tak určitě nebudete litovat, pokud se ponoříte do tohoto výborného dokumentu z řady American Masters, který měl premiéru 5. listopadu na americké PBS (Public Broadcasting Service).

Jimi Hendrix je legenda rockové hudby a jedna z nejvýznamnějších postav světové moderní hudby 20. století vůbec, který redefinoval hru na elektrickou kytaru způsobem do té doby nepředstavitelným. Oslňoval svoji brilantní technikou, přestože byl samouk a místo not používal barvy a jako levák svou kytaru Fender Stratocaster držel obráceně na druhou stranu. Jako první začal používat zpětnou vazbu pro dosažení potřebných psychedelických efektů, kterým říkal "vesmír". Ty spojoval se "zemí" tedy s bluseovými, jazzovými a funky rytmy. Na konci šedesátých letech se stal podobnou ikonou květinových dětí jako např. Jim Morrison. Vrcholem kariéry se stalo jeho nezapomenutelné vystoupení ve Woodstocku v roce 1969, kde celý dvoudenní festival zakončoval. Rok na to ve svých 27 letech zemřel pravděpodobně na předávkování léky. Ihned se ale objevily teorie, že byl zavražděn. To ale dnes myslím není tak podstatné, protože jeho hudba a jeho odkaz je již nesmazatelně vrytý do moderní hudby, jakou ji známe dnes.

Dokument mapuje život Jimiho Hendrixe jeho vlastními slovy v mnoha interview či slovy jeho rodiny. Dále pak představuje rozhovory s přáteli a muzikanty jako byl Paul McCartney a taktéž členy kapely The Jimi Hendrix Experience Noel Redding, Mitch Mitchell, Billy Cox a mnoho dalších. Dokument divákům předkádá dosud nezveřejněné záznamy např. z května 1968 z Miami Pop Festivalu či dosud neuveřejněná interview, kresby a dopisy.

Jen poznamenám, že dokument je pochopitelně v angličtině bez českých titulků. Naštěstí pro ty, kteří angličtinu neovládají úplně dobře jsou tu aspoň zapínatelné anglické titulky.



Žádné komentáře:

Okomentovat