čtvrtek 13. prosince 2012

Canon Blue - Halcycon EP (recenze + download)

Canon Blue aka Daniel James nahrál v roce 2007 Halcycon EP, jako svoji druhou nahrávku po rok starém povedeném debutu Colonists. Vydal ji pod hlavičkou dánského labelu Rumraket. který založili členové kapely Efterklang. Překvapením ale může být, pokud jste čekali severskou kapelu, protože Canon Blue je vlastně projekt původem z Nashvillu.
Samotné EP začíná velmi příjemnou směsí ambientních ploch, elektronických zvuků, které vás zavanou do vod ne nepodobných Múm či Sigur Rós. Zanedlouho ale převezme otěže povedená popové melodie skladby Halcyon za stěžejní podpory rytmického piana.
Určitě vás nadchne druhá skladba excelentní křehká Ennui, která vás dostane svou lehkostí a svěžestí. Celá skladba se nese v synkopickém rytmu bycích, za zvuku cella s repetetivní kytarou, v záveru finišující v cvrkotu zvuků a všemožného elektronického tikání. Není od věci zde uvést, že se na ní podílel svým masteringem Mads Brauer z Efterklang.
Předposlední Avatar Furr je asi od začátku do konce nejpřímější skladba s indie zvukem a rovným rytmem. Za pěknými vokály i backvokály je zde, jako i na celém EP, zodpovědný samozřejmě samotný Daniel James.
Poslední Kingfisher Sweet, je postavená jako filmová báseň se smyčci povídající si s pianem, jež v závěru spojí ve sborové vokalíze 'nanana'. Náladou připomene různé post-rockové kapely jen s rozdílem, že zde nenajdete mohutnou gradaci ve formě kytarových stěn v závěru. Až do konce se stále drží snové atmosféry a vy po závěru poslední noty nelitujete těch 17 minut, neboť víte, že opravdu stály za to a že si je rádi zopakujete.

Halcyon EP si můžete oficiálně stáhnout zdarma zde (kvalita 192k mp3), neboť pánové z labelu Rumraket uvolnili nahrávku volně ke stažení. Pokud byste chtěli vyšší kvalitu mp3, tak byste si museli již připlatit. Myslím, že je to velmi férová nabídka.

linky > official web > facebook > twitter > myspace > soundcloud

Žádné komentáře:

Okomentovat