pátek 22. srpna 2014

Nejlepší klipy | Aphex Twin | Come To Daddy

Come To Daddy ve verzi "Pappy mix" je jedna z nejznámějších skladeb od britského umělce Richarda D. Jamese, známějšího pod uměleckým jménem Aphex Twin, která se objevila na stejnojmenném EP z roku 1997. Industriální idm track ještě více umocnil a vlastně i proslavil geniální videoklip Chrise Cunninghama, kde ústřední postavou je stará babička venčící pejska, který počurá povalující se televizi, z které pak vyleze postava "monstrtaťky" ;). Ten svolává své pobíhající děti  kolem, jejichž tváře byly nahrazeny tváří Jamese. To vše za skučení textu "I want your soul | I will eat your soul | Come to daddy, come to daddy". To je jen letmo načrtnutý děj videoklipu, který se ale musí místo popisu opravdu vidět a zažít, je založený především na temné a místy až strašidelné atmosféře a především na industriálním nářezu Aphexe Twina. Celé video se natáčelo ve stejné čvtrti, kde Stenley Kubrick točil svůj provokativní film A Clockwork Orange. Temné prostředí garáží obchodního centra Tavy Bridge na jihovýchodě Londýna, kde byl klip natáčen, bylo ještě v roce 2007 srovnáno se zemí. Ke Chrisi Cunninghamovi musím poznamenat, že jeho klipy jsou jedny z nejlepších, které kdy byly natočeny viz. klipy k All Is Full Of Love od Björk (viz. rubrika Nejlepší klipy), další klip od Aphexe Twina Windowlicker či Afrika Shox od Leftfield / Afrika Bambaataa nebo známé Frozen od Madonny.

Vraťme se ale ještě krátce k Come To Daddy a Richardu D. Jamesovi, který ke skladbě řekl:
"Come to Daddy vznikal, když jsem se poflakoval doma a zuřil u vytváření zasranýho death-metalovýho jinglu. Potom, kdy se singl začal prodávat a video bylo hotový, se z toho malýho nápadu, který byl původně myšlený jako vtip, stalo opravdu něco velkýho. Nebylo to tak docela správný."
A já bych řekl, že to bylo dobře. Jinak bychom byli ochuzeni o jedinečný audiovizuální zážitek a to by byla opravdu velká škoda.



Linky > official web > facebook > twitter > spotifysoundcloud

Žádné komentáře:

Okomentovat