pondělí 21. května 2012

Josh Garrels - Love & War & The Sea In Between (download, recenze)



Musím z kraje předeslat, že Josh Garrels dal celé album volně k dispozici ke stažení (viz. odkaz na konci článku), takže než si přečtete celou recenzi, začněte stahovat neboť mi pak určitě dáte za pravdu, že to stálo za to :) A pospěšte si, protože podle zpráv na jeho facebooku bude k dispozici volně už jen pár týdnů. Jedno je ale jisté. Ještě než album doposlechnete do konce, budete chyceni a uhranuti. Aspoň mě se to stalo.

Celé album čítá 18 skladeb. Mám za sebou už spoustu poslechů celého alba a musím konstatovat, že aspoň z mého pohledu album nemá hluché místo, naopak je plné výtečné hudby, která je velmi bohatá co do druhu přístupů k písničce. Základ mají všechny stejný, krásnou melodii někdy chytlavou jindy posmutnělou nebo zamyšlenou, ale vždy dokonale vystavěnou s procítěným zpěvem Joshe Garrelse. Tady se musím zastavit, protože jeho hlas je klenot, který poznáte během prvních tónů. Zapamatovatelnost, barva hlasu, jemné vibrato, rozsah a práce s hlasem jsou jeho velmi silné přednosti. Základ jeho tvorby je americký indie folk, ale v mnoha skladbách podpořený moderními beaty kombinovaný s nápaditými aranžemi. V tom mi připomíná Gil Scott-Herona.



Už první píseň  White Owl vás uvede do poklidného rytmu vlasně popové písničky, kde spolu se schopností napsat silnou melodii si povšimnete velice křehké a úsporné práce s propracovanými aranžemy violy, cella nebo například i lesního rohu a flétny. Vše je to ale provedeno v téměř minimalistické podobě, jež podporuje píseň samotnou.
Asi jeden z vrcholů alba se schovává ve třetí skladbě Father Along, kde se naplno projevuje Garrelsova spiritualita, která je tu patrná i v textu písně. Obecně jeho texty jsou hluboké velmi procítěné, plné emocí, pokory a víry. 
Farther along we’ll know all about it
Farther along we’ll understand why
Cheer up my brothers, live in the sunshine
We’ll understand this, all by and by

V The Resistance si dovolí Josh Garrels rapovat, ale dělá to tak podmanivě a hudební podklad je tak dokonalý, že si jen podupáváte do rytmu. Jeho skloubení popu, folku a rapu je obdivuhodné a především to zní velmi přirozeně a texty jsou opět naléhavé.
Ve Slip Away pokračuje v další křehké písni, kde je natolik originální práce s kytarou, která nedominuje skladbě, tím je piano a po chvíli nastoupivší valivý beat, ale přes svou nedominanci dokáže pohnout s nejedním srdcem.
Sailor's Waltz jakoby vypadla z repertoáru amerických Beirut. Viola, violoncello, harmonika, kytara a banjo v geniální dvouminutové miniatuře.
Následuje pro mě osobně vrchol alba. Je jím Ulysses. Jak už název písně napovídá, jedná se o téma Odysea, který hledá cestu domů za svou láskou. Když Josh zpívá procítěně refrém 

I’m sailing home to you I wont be long
By the light of moon I will press on
Until, I find, my love

bude vám běhat mráz po zádech a nejedno oko zvlhne dojetím. Ale nebojte se nezavání to ani omylem patosem či kýčem, na to je Josh Garrels moc dobrý. Melodie je natolik propracovaná, že se vám ani po xtém poslechu nestane, že by vás omrzela.



"Ulysses", New York City, 9. červenec 2010

Ještě musím vyzdvyhnout excelentní práce s kytarama v instrumentální No Man's Land. Užijte si dvě minuty náherných zvonivých kytar.
Samozřejmě jsem vyzdvyhnul jen některé skladby, ale i ostatní si samozřejmě zaslouží vaší plnou pozornost. Neboť jak jsem se již zmínil, toto album je téměř bezchybné.

Celé album je velmi silné pestré a bohaté, nejen co se týče žánrů, nástrojů, ale i témat v textech či stylem jakým jsou napsány. Je velmi málo desek, které dokáží změnit či minimálně ovlivnit život a to nejen hudební, které se pak stanou vašimi hudebními milníky, stavebními kameny vašeho hudebního růstu a vkusu. tato je myslím jedna z nich. Stalo se mi to poprvé s Björk v roce 1993. Od té doby se do mé mozaiky přidalo několik dalších kamenů ;) A těším se moc na další ...





Linky > website + downloadfacebook > twitter

1 komentář: