pátek 13. dubna 2012

The Barr Brothers - The Barr Brothers (recenze)


Kapelu The Barr Brothers bych mohl zařadit mezi kapely, které obohacují své folk rockové písničky o netradiční nástroje pro tyto žánry, stejně jako Decemberists, Low Anthem, DeVotchKa nebo Folly and the Hunter. V případě The Barr Brothers jde o harfu. A jak se stalo, že zpěvák/kytarista Brad Barr a bubeník Andrew Barr k sobě do kapeli vzali takový nezvyklý nástroj? Bylo to v roce 2006 v době kdy se Brad Barr přestěhoval do Montrealu. Jednoho dne uslyšel přes stěnu svého pokoje, jak někdo hraje na harfu. Zaujalo ho to a tak se přidal se svoji kytarou. Po nějaké době zaklepal na dveře své sousedky Sarah Page, která hrála na ten překrásný nástroj a po několika měsících ještě spolu s dlouholetým kamarádem multi-instrumentalistou Andresem Vialem vznikla čtyřčlenná kapela The Barr Brothers. Jejich eponymní album vyšlo minulý rok 27. září u Secret City.


Desku zahajuje píseň Beggar In The Morning a stejně jako následující dvě skladby je spíše v akustickém provedení s polu s tichým hlasovým projevem Brada Barra.

Ohh, Belle to je křehká tichá velmi příjemně plynoucí píseň, kde k vybudování uvolňené atmosféry stačí dohromady utkat zvuky kytary, harfy znějící místy jako měkčí kytara a zpočátku téměř šeptající zpěv Brada. Postupem času se skladba stále více otevírá k životu. Je živější. Jako květ na slunci. Tato skladba dokonce zazněla ve výborném seriálu Touch s Kieferem Sutherlandem v hlavni roli.

Přesným vybrnkáváním kytary a harfy začíná Old Mythologies, ke kterým se v půly ještě na chvíli přidá foukací harmonika. Tak málo stačí, aby vznikla jednoduše krásná písnička. Můžete ji posoudit z klipu, který je oproti vážnému textu velmi rozverný a legrační. Velmi povedený videoklip udělaný s minimem prostředků, ale o to s větším entuziasmem.

V dalších skladbách, jdou bratři Barrovi více do rockových vod, někdy okořeněných o blues atributy, jako např v Give The Devil Back His Heart, kde kytarové či ve skladbě Lord I Just Can't Keep From Cryin', která se vám rychle dostane pod kůži svou energií, kterou táhne excelentní bluesová hra na kytaru, podpořená šlapající baskytarou. Skvělý kopusek. Brad Barr je opravdu velmi talentovaný kytarista.

Kapela The Barr Brothers by vám neměla uniknout, pokud jen trochu jste nakloněni folku a folk rocku a není vám cizí koření zvané blues.


The Barr Brothers - Old Mythologies
The Barr Brothers - Beggar In The Morning (David Letterman Show 5.1.2012) 

linky > webpage > facebook > twitter > youtube

Žádné komentáře:

Okomentovat