středa 4. dubna 2012

Sufjan Stevens a jeho nový projekt s / s / s


Sufjan Stevens je chameleón, u kterého nikdy nevíte, do čeho se pustí příště. Po výtečné a v mnoha směrech vyjímečné desce v jeho diskografii Age of Adz nás opět překvapuje svým novým počinem Beak & Claw, vydaného již 20. března u Anticonu. Na tomto EP se dal dohromady s producentem a skladatelem Son Luxem a s rapperem Serengeti z Anticonu. Netradiční a nečekané spojení, kde každý z této trojice s / s / s má na albu své místo. I když při celkovém pohledu Sufjan je to poslední S, neboť Serengeti se Sun Luxem dominují.
Museum Day připomene uvodním Sufjanovým auto-tune hlasem jeho předchozí desku, na kterého navazuje Serengeti se svým surealným deklamováním o "dream energy" podpořený laptopovými zvuky a elektro cinkáním s nervními beaty v pozadí. Moc příjemná věc. Druhá Beyond Any Doubt je především v rukou Serengetiho a Son Luxe s jeho synťáckými zvuky a pomalu valivým beatem. Serengetiho rap a nekompromisními rýmy ze začátku dominují a v druhé polovině se s jeho závěrečném zvolání "I had the world figured out beyond any doubt." střídá Sufjan s "If I could figure out what it was all about I'd work it out."
V třetí If This Is Real se skladbou proplétá hlas Shary Worden z My Brightest Diamond. Možná paradoxně se tato skladba bez Sufjanovy přítomnosti jeví jako nejlepší kus z alba. To se nedá říct o závěrečné Octomon, kde Sufjanovo opakující se "Do you feel like I do?" a "I had the night of my life!"je trochu rušivé a spolu s nedotaženým elektro spodkem zní lacině a uspěchaně a ani závěrečné "funny" přidání harmoniky to nezachrání.
Projekt s / s / s rozhodně stojí za pozornost, i když fanoušky Sufjana potěší jen částečně. Nezbývá než doufat, že Sufjan Stevens se vrátí brzy se svou sólovou deskou. Je mi ale jasné, že předpokládat u Sufjana kam se posune příště je riskantní podnik.

I don’t want resistance
Put your hands in fire
Realise, realise energy
It’s only meant to burn a while
All I want is justice
Put your hands in mine
You and I, you and I, energy
But never meant to dignify
Was a dream, was a dream energy
A vision of a haversine
I blame you for everything
You didn’t even try to fight
Show your face my sweetness
Put your hand in fire
Make it right, make it right, energy
Punishment should fit the crime

.: Museum Day :.

Žádné komentáře:

Okomentovat