středa 25. dubna 2012

Nenechte si ujít 17. ročník festivalu Struny podzimu!



Struny podzimu je jeden z našich nejvýznamějších hudebních festivalů představující výběr jazzu, klasické hudby, sofistikovaného crossoveru, experimentu, staré hudby a worldmusic. Jeho excelentní dramaturgie a výběr těch nejvýraznějších osobností současné mezinárodní hudební scény nás bude letos provázet již 17. rokem.

Velmi potěšující zpráva mi včera dorazila do mailové schránky, že byl zveřejněn program festivalu a zahájen prodej vstupenek. Pokusím se tedy stručně představit nový program této sezóny. Mimochodem, je na co se těšit.

Festival zahájí 23. září v pražském Rudolfinu obdivovaný francouzský kontratenorista Philippe Jaroussky spolu benátským barokním orchestrem, který představuje ansámbl dobových nástrojů. Philipe Jaroussky představí árii slavného barokního kastráta Farinelliho. Pokud nejste v obraze, doporučuji výborný francouzský životopisný film Farinelli. | Příznivci hry na piano v kombinaci s dravým fusion jazzem se můžou těšit na vynikající pianistku Hiromi. | Dále se představí brazilská legenda, skladatelka a písničkářka Joyce Moreno v intimním sólovém recitálu ve Stavovském divadle. Slavný Antonio Carlos Jobim ji neváhal označit za nejlepší zpěvačku všech dob s tím správným „tahem na branku“. | V kostele sv. Anny neboli v Pražské křižovatce se představí mladá americká violoncellistka Alisa Weilerstein, kterou její obdivovatelé ale také kritici shodně považována za ženský protějšek Yo-yo My. | Máte-li rádi exotickou a přitom tradiční worldmusic, tak vás formace jakutských „šamanek“ Ayarkhaan určitě uspokojí. Neboť jejich hlasem a hrou na nejprimitivnější nástroj světa - brumlí dokáží vytvořit neskutečnou hudbu. | Britský kultovní The Brodsky Quartet, které znám pouze ze spolupráce s Björk, nabídnou crossover vážné hudby s hrou na koru v podání Tunde Jegedem. Tento fenomenální kvartet příští rok oslaví 40. výročí od založení. | Při příležitosti 100. výročí ztroskotání Titaniku uvede jeden z nejuznávanějších minimalistů a konceptualistů současnosti Gavin Bryarse  multimediální večer s názvem Potopení Titaniku. | Vycházející hvězdu jazzového nebe a kritikou opěvovaného zpěváka Gregory Portera můžete slyšet v Lucerna Music Baru. | Festival zakončí 31. října saxofonový velikán Sonny Rollins, který se po 30 letech vrací do Prahy. Jeho koncert je snad „povinností“ nejen každého jazzového nadšence. Sonny Rollins je ve svých neuvěřitelných 82 letech opět na turné a přesně po 30 letech vystoupí v pražské Lucerně.

Mimochodem na webu Strun podzimu naleznete jak videa, tak i streamy k poslechnutí všech zmiňovaných interpretů. Vřele doporučuji. Pokud vás něco zaujme, neváhejte s koupí vstupenek, protože z mé vlastní zkušenosti z minulých ročníků, jsou většinou rychle vyprodány! Takže moc dlouho neváhejte :)


Program >




















zdroje > newsletter a www.strunypodzimu.cz

linky >  www.strunypodzimu.cz, facebook, myspace, youtube

Žádné komentáře:

Okomentovat