středa 20. června 2012

Sigur Rós 'Valtari' Mystery Film Experiment - Ég anda, Fjögur píanó (video)

Sigur Rós 'Valtari' Mystery Film Experiment, jak už sám název napovídá, je filmový projekt navázaný na poslední desku Valtari islandské skupiny Sigur Rós vydané na konci května. Konceptem bylo oslovit dvanáct filmových režisérů a natočit 12 videoklipů ke skladbám alba Valtari.
První z nich spatřil světlo světa pár dní před vydáním alba 25. května. Režie ke skladbě ég anda se ujal Ragnar Kjartansson. Ég anda znamená v překladu "Dýchám". A s dýcháním resp. nemožnosti dýcháním, dušením se, úzce souvisí děj filmu. Nebudu jej prozrazovat, abych vás nepřipravil o plný zážitek ze sledování. Jen poznamenám, že už dlouho jsem neviděl tak zábavný a přitom poučný snímek.
Druhý klip varúð z 6. června natočila Inga Birgisdóttir stejně jako úvodní videoklip pro ekki múkk. Podívat se na něj můžete v jednom z mých předchozích příspěvků zde. 
Fjögur píanó od Almy Har’el je v pořadí již třetí film (z 18. června) a uvidíte v něm hollywoodského herce Shia LaBeouf a tanečnici Deena Thomse . Tímto klipem jsem byl fascinován, neboť ta směs extravagance, erotiky, baletu spolu s trochou nadhledu, byla velmi osvěžující.
Další videoklip uvidíme již 2. července a každých 14 dnů se budeme setkávat s dalšími novými přírůstky do tohoto povedeného projektu. Poslední je ohlášen na na 19. listopad. Na stránce Sigur Rós najdete přehled všech již (ne)vydaných klipů.








Žádné komentáře:

Okomentovat