úterý 14. srpna 2012

Sigur Rós 'Valtari' Mystery Film Experiment - no.6 | Varúð & no.7 | Varðeldur

Potěšující zpráva je, že projekt Sigur Rós Valtari Mystery Film Experiment stále úspěšně běží a tak včera byl na webu kapely zveřejněn již sedmý videoklip. Tentokrát ke skladbě Varðeldur (v překladu "Vatra"). Má ho na svědomí Melika Bass, která svému dílku vtiskla temnou, těžko uchopitelnou atmosféru s neskutečnou postavou. Velmi nevšední zážitek. Jako vodítko může trochu posloužit komentář autorky klipu, která svými krátkými filmy Shoals a Walking Things zaujala na festivalu v Torinu.  "Jedná se o filmový portrét nestálé bytosti ve strašidelné lodi, která připlouvá a odplouvá od písně vábivé sirény."

Předchozí šestý příspěvek z 31. července ke skladbě Varúð od Ryana McGinley je o poznání projasněnější. Jedná se téměř o opak ke klipu od Meliky Bass, neboť temný uzavřený prostor střídají prosluněné lokace New Jersey a hlavní postavou není dospělá žena, ale naopak dítě plné radosti poskakující po ulicích velkoměsta. Sám režisér to komentuje slovy: "Jedná se o mou báseň věnovanou New Yorku. Chtěl jsem vzít nevinnost dětství a dát jej do ulic skrze postavu jež obklopuje vlastní světlo a divy světa. Vždy jsem se zajímal o náladu, kde se mísí sny s realitou." A to je na snímku opravdu vidět.

Na závěr zas jen připomínám, že další klipy uvidíme 27. srpna a 10. září. Kdo budou autoři a k jakým písním se budou vztahovat, je jako vždy tajemství.







více zde na blogu či na http://sigur-ros.co.uk/valtari/videos/

Žádné komentáře:

Okomentovat