pondělí 17. září 2012

Sigur Rós 'Valtari' Mystery Film Experiment - no.8 | Dauðalogn & no.9 | Seraph

Nejpomaleji nasnímaný a originálně kreslený videoklip se nám představují v projektu Valtari Mystery Film Experiment od Sigur Rós, který se zdárně přehoupl do druhé poloviny. V pořadí osmý a devátý klip vyšli 28. srpna a 12. září.
První, a v pořadí osmý klip z nich, je věnovaný skladbě Dauðalogn. Natočil ho Henry Jun Wah Lee, který se zaměřuje na filmy, zachycující krásy přírody a krajiny. Mimo jiné je to i fyzik a lékař čínské medicíny jak píše na svém webu. Nedávno jsme od něj mohli vidět překrásně nasnímané scenérie Islandu pro skladbu Legend od japonských post-rockerů Mono. Video Dauðalogn se ale liší především tím, že je nasnímáno extrémně pomalu, aspoň pasáže z lesa jsou téměř hypnotické a někomu mohou připadat i uspávající. Celkové vyznění ale přesně koresponduje s hudbou Sigur Rós. Veškeré záběry krajiny, skalního pobřeží lesa či oblohy s padajícími hvězdami jsou nasnímány na japonském ostrově Yakushima.

Devátý klip projektu se jmenuje Seraph. Podle Starého zákona je Seraf synonymem anděla, nebeské bytosti. Je zobrazován se šesti křídly stejně jako v klipu. Tam je zobrazen, jak si křídly zakrývá tělo, protože je "nečisté" a oči, protože nesmí vzhlížet k bohu. Obě premisi hlavní mladý hrdina porušuje a dostává se tak do nesnází, které ho povedou až do vězení. První animovaný klip ve filmovém projektu Valtari mají na svědomí komiksový scénárista a animátor Dash Shaw a režisér John Cameron Mitchell, od kterého jsme u nás mohli vidět například kontroverzní film Shortbus. V hudebním doprovodu k snímku kombinují skladby Rembihnútur a Ekki múkk.





O předchozích videoklipech z projektu Valtari Mystery Film Experiment naleznete více zde na blogu či na http://sigur-ros.co.uk/valtari/videos/.

Žádné komentáře:

Okomentovat