pondělí 27. srpna 2012

Poliça - Give You The Ghost (recenze + video)

Viděl jsem vybuchnout supernovu indie scény, vážené dámy a pánové. Jmenuje se Poliça a frontmanka Channy Leaneagh je královnou auto-tune (více o něm níže).

Nový projekt Poliça (čti polisa, v polštině to znamená policie) z Minneapolis vznikl ze spolupráce členů kapely Gayngs, vokalistky Channy Leaneagh (dříve Channy Casselle) a Ryana Olsona, který album produkoval. Během jednoho měsíce mezi červnem a červencem 2011 vzniklo debutové album Give Your The Ghost, které vydali u Memphis Industries 30. dubna tohoto roku. Hrají podmanivou směs electropopu obsahující důkladné aranže, občas řízlou dub-rytmikou (I See My Mother, The Maker) s výraznou basovou linkou a s dvěma bubeníky, kteří vám rozproudí krev frenetickými závěry (Amongster, Lay Your Cards Out či Leading To Death) a především ...



... auto-tune. Pomůcku pro modulování hlasu mnohými zatracována, používána často pro "vylepšení" nevýrazného hlasu a nebo jen jako módní věc současné pop music. V lepších případech přesně použitá jako nástroj pro experimentování s hlasem (Nejzářnějším příkladem je bezesporu monumentální 25 minut dlouhá skladba od Sufjana Stevense Impossible Soul). Auto-tune  se stále používá a mnoho s tím nenaděláme. Důležitější je, jakým způsobem kapely tento prostředek na pozměnění a upravení hlasu použijí a s jakou intenzitou deformují hlas. Členové kapely Poliça se s tím poprali velmi zdatně, neboť přestože je auto-tune snad v každé skladbě, tak zní opravdu velmi dobře. Ale dávkují jen přesně tam, kde má být. Dalo by se říct, že auto-tune pozvedli na vyšší úroveň a udělali z něj další "hudební nástroj". Krásný hlas Channy Leaneagh bez auto-tune si můžete užít například v poslední skladbě Leading to Death či v Happy Be Fine.
Navíc její krásný lehký hlas použitím auto-tune nijak neutrpěl. Přidejte si výbornou práci s echem a dostanete uhrančivé vokály, které jako na horské dráze lítají po vlnách povedených melodií. Krásným příkladem je skladba Violent Games, kde je kombinace auto-tune, echa a vrstvení vokálů přes sebe dotažena téměř k dokonalosti. Spolu s precizními zahuštěnými dvojitými bícími a beaty tvoří velmi příjemnou směs, kterou rádi ochutnáte opakovaně. A tak je to s celým albem. Pomalu s každým dalším poslechem se vám Give You The Ghost nenápadně, ale o to s větší důkladností, zažírá pod kůži.



Samostatná kapitola jsou silné texty, které jsou nádherně temné s tajemnými zákoutími, o vztazích, rozchodech a přitažlivosti. Channy je zpívá velmi upřímně, že jí věříte každé slovo. Když například zpívá v Happy Be Fine

it seems that we'd be fine
but i know when i leave we’ll die
i need some time to think about my life without you
the hardest part is knowing i'm happy
i’m on the whole again and knowing i’m happy 


tak v jejím hlase cítíte ten rozpor, to napětí z toho co se stane, když nebudou žít spolu.

Celé album jsem si nesmírně oblíbil a není v tyto dny den, kdy bych si jej s chutí neposlechl. Takový pocit uspokojení z poslechu zažijete jen s těmi opravdu dobrými deskami, protože jen ty mají stále mnoho co nabídnout, mnoho co objevovat. Rozhodně deska Give You The Ghost patří k tomu nejlepšímu co zatím v roce 2012 vzešlo ze současné hudební scény. Uvidíme v budoucnu, zda se zrodila hvězda vysoké svítivosti nebo ne. Jsem rozhodně pro první možnost :)




PS: poslechněte si celé album, podívejte se na videoklipy a napište do komentářů, jak se vám líbila. Jsem velmi zvědavý, jaké reakce tato deska vzbuzuje u jiných lidí.



linky > oficial web (naleznete zde veškeré texty)> facebook > twitter > soundcloud

sobota 25. srpna 2012

The Joy Formidable - Wolf's Law (official video + download)

Videoklip k novince od The Joy Formidable mě hned na poprvé doslova pohltil. Jeho hudební a vizuální složka, podpořená precizním střihem, je emocionálně strhující a graduje v záplavě obrazů zrodu všeho živého. Od líhnutí ptáčete, přes rozkvétání rostlin, po zrození dítěte. Vím, že to není nic origiálního. Tato témata už byla mnohokrát zobrazena, ale v tomto případě díky postupně více a více naléhavější hudbě, se nám dostává krátkého, ale o to intenzivnějšího zážitku. Za vrcholný moment považuji krátký, ale o to více intenzivní pohled vlka přímo do objektivu kamery. Jedním slovem nádhera.
Kapela The Joy Formidable touto novou skladbou Wolf's Law naznačuje mírný posun ve stylu oproti skvělé předchozí desce The Big Roar, která byla věrna svému názvu, neboť to byl opravdu příjemný indie rockový "rachot", kde tito Welšané předvedli kvalitní melodie, pěkné úderné kytarové riffy a především hlas Ritzy Bryan, která vás dokázala opakovaně okouzlit.
Pro SPIN.com před časem prozradila, že kapela dokončila nahrávání nového alba, na kterém bude 13 písní. Novinka bude více provokativní, soustředěná a půjdě více do šíře než na debutu The Big Roar. Část skladeb skládali na svém loňském americkém turné, zbytek pak napsali a nahráli koncem roku 2011 ve studiu na odlehlé chatě u Sebago Lake v Maine, kde jim s dolaďováním zvuku pomáhal slavný producent Andy Wallace (album Nevermind od Nirvany, Jeff Buckley, Rage Against The Machine, Patti Smith).

"Myslím si, že když jste na turné a něco při tom skládáte, je to potom trochu chaotické a tu a tam potřebujete nějaký čas na ohlédnutí se zpět na tu záplavu písní, které jste vytvořili". Potřeba reflexe je zavedla do onoho studia u jezera, a to místo Ritzy Bryan popsala jako "velmi velmi tiché". Ticho bylo výtanou změnou pro členy kapely těsně po turné. "Bylo požehnáním, že jsme tam neměli téměř žádný signál" směje se, "což je v dnešní době opravdu rarita. Byl tam příjemný klid. Myslím, že mnoho pocitů na tomto albu je spojeno s námi na emocionální a duchovní úrovni."

O spolupráci s Andy Wallacem dodává "Věc se má s Andym tak, že dokáže vtisknout desce skvělý zvuk" básní Ritzy "Není to vždy o technické dokonalosti. Je to všech těch malých nuancích. Je to o podchycení těch nejlepších momentů, kterým (Andy) umožní v písních překrásně vykvést."

Bohužel datum ani název alba stále nebyl členy kapely oznámen a tak nám nezbývá než doufat v brzké další nové informace a těšit se na nové album.



Tell me the way you've been
Tell me the way you've been (it's been so long)
I want to go along and pretend that it's dawn
It's the start not the close
I'm your friend not your post
We're under Wolf's Law
Another new scene that flies
Another empty picture for this collage of mine
I want to pull it back
And pretend that it's dark
That we made it here unharmed
I'm your friend not your guard
And we're under Wolf's Law
I'll take the gambling way
Let's send it spiraling
Just to visit that box
Don't wait, let's go,go,go

Skladbu "Wolf's Law" si můžete stáhnout zde http://atlr.ec/GetWolfsLaw

Pro všechny, kteří neznají debut The Big Roar, je zde malá ochutnávka >







linky > official web > facebook > twitter

pondělí 20. srpna 2012

Animal Collective - Centipede Hz (full stream)

Věční experimentátoři Animal Collective dnes zveřejnili stream svého nového alba Centipede Hz a to kompletně online. Poslechnout si jej tak můžete z jejich stránek www.myanimalhome.net. Album ve fyzické podobě vyjde u Domino Records již 3. září.

tracklist > 01 Moonjock | 02 Today's Supernatural | 03 Rosie Oh | 04 Applesauce | 05 Wide Eyed | 06 Father Time | 07 New Town Burnout | 08 Monkey Riches | 09 Mercury Man | 10 Pulleys | 11 Amanita

Linky: web > spotify > facebook > myspace

úterý 14. srpna 2012

Sigur Rós 'Valtari' Mystery Film Experiment - no.6 | Varúð & no.7 | Varðeldur

Potěšující zpráva je, že projekt Sigur Rós Valtari Mystery Film Experiment stále úspěšně běží a tak včera byl na webu kapely zveřejněn již sedmý videoklip. Tentokrát ke skladbě Varðeldur (v překladu "Vatra"). Má ho na svědomí Melika Bass, která svému dílku vtiskla temnou, těžko uchopitelnou atmosféru s neskutečnou postavou. Velmi nevšední zážitek. Jako vodítko může trochu posloužit komentář autorky klipu, která svými krátkými filmy Shoals a Walking Things zaujala na festivalu v Torinu.  "Jedná se o filmový portrét nestálé bytosti ve strašidelné lodi, která připlouvá a odplouvá od písně vábivé sirény."

Předchozí šestý příspěvek z 31. července ke skladbě Varúð od Ryana McGinley je o poznání projasněnější. Jedná se téměř o opak ke klipu od Meliky Bass, neboť temný uzavřený prostor střídají prosluněné lokace New Jersey a hlavní postavou není dospělá žena, ale naopak dítě plné radosti poskakující po ulicích velkoměsta. Sám režisér to komentuje slovy: "Jedná se o mou báseň věnovanou New Yorku. Chtěl jsem vzít nevinnost dětství a dát jej do ulic skrze postavu jež obklopuje vlastní světlo a divy světa. Vždy jsem se zajímal o náladu, kde se mísí sny s realitou." A to je na snímku opravdu vidět.

Na závěr zas jen připomínám, že další klipy uvidíme 27. srpna a 10. září. Kdo budou autoři a k jakým písním se budou vztahovat, je jako vždy tajemství.







více zde na blogu či na http://sigur-ros.co.uk/valtari/videos/

pondělí 13. srpna 2012

Patrick Wolf vydá dvojalbum 'Sundark & Riverlight'

Ve svých 29 letech po 10 letech hudební kariéry Patrick Wolf, představitel alternativního popu, bilancuje. Nové dvojalbum pojmenované Sundark & Riverlight, které natočil v Real World Studiu Petera Gabriela, vyjde 25. září na vlastním labelu Bloody Chamber Music. Bude se jednat o kolekci jeho již vydaných písní přetvořených a navlečených do akustického kabátku. Patrick Wolf k tomu říká "Tento projekt začal, když jsem zjistil, že jsem již 10let hudebníkem. Mé první EP vyšlo, když mi bylo 19 let a během těch 10 let můj hlas dospěl spolu se mnou."

Pokračuje "Začínal jsem hráním pouze s jedním nástrojem a zpěvem bez mikrofonu ve folkových klubech, na ulici a po galeriích. Ta přímá komunikace a spontánní energie vyvěrající z živého vystoupení mi nesmírně chyběla. Když jsem přišel do studia, myslel jsem si, že nahraji album, kde budu hrát jen já sám, ale zasnil jsem se a uslyšel jsem zvuk fagotu a bodhránu (irský rámový buben). Toto je moje první zcela akustické album, které jsme navíc nahráli analogově."



Zdá se, že se máme nač těšit a můžeme očekávat další originální podobu tohoto talentovaného mladého anglického umělce. Své desetileté působení na scéně oslaví na speciálním evropském turné, které se ale vyhne naší malé zemi. Nicméně Patricka Wolfa jsme u nás již mohli vidět dvakrát. Poprvé v roce 2009 a naposledy minulý rok v listopadu v pražské Akropoli.


linky > official web > facebook > twitter > myspace > soundcloud

čtvrtek 9. srpna 2012

Tom Waits - Hell Broke Luce (official video)

Válka je peklo. A každodenní realita je pro vojáka, který se vrátil z nějakého konfliktu domů, teprve to pravé peklo, se kterou se již nikdy nemusí vyrovnat. Nikdy již nebude jako dřív. A toto peklo je ústředním tématem protiválečného songu Toma Waitse nazvaného Hell Broke Luce z desky Bad As Me z minulého roku. Inspiroval ho příběh vojáka Jeffa Lucey, který se po návratu z Iráku oběsil doma ve sklepě na zahradní hadici. Proto ten název, který navíc odkazuje k frázi "Hell Broke Loose" vyjadřující "že se něco totálně vymkne kontrole", což je velmi příznačné.

Skvěle výtvarně řešený videoklip má na svědomí americký ilustrátor, fotograf (např i obálky pro Time) a režisér Matt Mahurin. Tom Waits tu v rytmu vojenského marše táhne na provaze dům, s kterým musí projít obrazně řečeno válečným peklem a najít svůj domov. Hudebně Waitsovi vypomohli i takové veličiny jako Keith Richards na kytaru, Flea na basu či Charlie Musselwhite na harmoniku. O geniálním textu není třeba se v případě Toma Waitse ani zmiňovat. Stejně jako v případě textů Leonarda Cohena či Nicka Cavea jde o čistou moderní poezii.




I had a good home but I left
I had a good home but I left, right, left
That big fucking bomb made me deaf, deaf
A Humvee mechanic put his Kevlar on wrong
I guarantee you’ll meet up with a suicide bomb
Hell broke luce
Hell broke luce

Big fucking ditches in the middle of the road
You pay a hundred dollars just for fillin’ in the hole
Listen to the general every goddamn word
How many ways can you polish up a turd
Left, right, left, left, right
Left, right
Hell broke luce
Hell broke luce
Hell broke luce

How is it that the only ones responsible for making this mess
Got their sorry asses stapled to a goddamn desk
Hell broke luce
Hell broke luce
Left, right, left

What did you do before the war?
I was a chef, I was a chef
What was your name?
It was Geoff, Geoff
I lost my buddy and I wept, wept
I come down from the meth
So I slept, slept
I had a good home but I left, left
Pantsed at the wind for a joke
I pranced right in with the dope
Glanced at her shin she said nope
Left, right, left

Nimrod Bodfish have you any wool
Get me another body bag the body bag’s full
My face was scorched, scorched
I miss my home I miss my porch, porch
Left, right, left

Can I go home in March? March
My stanch was a chin full of soap
That rancid dinner with the pope
Left, right, left

Kelly Presutto got his thumbs blown off
Sergio’s developing a real bad cough
Sergio’s developing a real bad cough
Hell broke luce
Hell broke luce
Hell broke luce

Boom went his head away
And boom went Valerie
What the hell was it that the president said?
Give him a beautiful parade instead
Left, right, left

When I was over here I never got to vote
I left my arm in my coat
My mom she died and never wrote
We sat by the fire and ate a goat
Just before he died he had a toke
Now I’m home and I’m blind
And I’m broke
What is next

linky > official web > facebook > twitter > myspace

středa 8. srpna 2012

The xx - Chained (official video)

Není to tak dlouho co The xx vydali první singl Angels. Nyní jsou tu s novým singlem Chained z připravované desky Coexist, která vyjde 10. září na Young Turks.
Podobně jako předchozí singl je i jeho následovník ztvárněn zcela abstraktní formou, kterou má na svědomí Davy Evans. Vše co je v klipu zobrazeno je tvořeno v reálném čase před kamerou s pomocí vzájemných interakcí různých chemikálií ve vodě. Vypadá to velmi působivě a nezvykle.
Samotná písnička Chained se opět vejde pod tři minuty, ale oproti předchozímu singlu je téměř prosta zvuku kytar, naopak dominují tlumené beaty spolu s baskytarou v pozadí.



I watched you breathe in
And I wish you'd stop
Only for long enough
Long enough

It is hard to say

Separate or combine
I ask you one last time
Did I hold you too tight?
Did I not let enough light in?

Ooh, ooh, ooh, ooh

If a feeling appears
If you mind should sway
It's not a secret you should keep
I won't let you slip away

We used to be closer than this
We used to be closer than this
We used to get closer than this
Is it something you miss?

We used to be closer than this
We used to be closer than this
We used to get closer than this
Is it something you miss?

Winged or chained
I ask you
Would you have stayed?
Did I hold you too tight?
Did I not let enough light in?

Ooh, ooh, ooh, ooh




linky > oficiální web > facebook > twitter(fans) > tumblr

úterý 7. srpna 2012

Cloud Nothings - Attack on Memory (recenze)

Dylan Baldi je rozhodně velký talent, který se stal hvězdou téměř náhodou. Jeho příběh začíná na vysoké škole, kde se ve volném čase bavil vymýšlením jmen pro neexistující kapely a zakládáním jejich fiktivních profilů na myspace.com. V klidu si doma v pokojíku skládal písničky a možná snil o kariéře rockera či možná spíše punkera. To ale netušil, že se mu na email jedné z těch fiktivních kapel ozve skutečný promotér s nabídkou uspořádání koncertu. To ho nakoplo a začal skládat více než do té doby, dal dohromady kapelu a nedlouho po tom už měl v ruce natočené cédéčko kapely Cloud Nothings. To byla ta kapela, na kterou se již zmíněný promotér ozval. Docela fascinující příběh.

Album Attack on Memory je druhá deska, kde se oproti předchozím lo-fi debutu a dalším EP z minulého roku dal Baldi dohromady se slavným producentem Stevem Albinim (produkoval např. In Utero od Nirvany či Rid of Me od PJ Harvey). Nevím, kolik má zásluhy na zvuku nové desky, ale lo-fi "popěvky"z předchozích počinů zde nejsou. Zvuk je bohatý, kvalitní a ostře jednoduchý ve své podstatě.


Zarazilo mě, že toto album mnoho lidí řadí na přední příčky žebříčků toho nejlepšího za rok 2012. I když vlastně zas tak moc ne, neboť se velmi dobře poslouchá. Jsou to totiž vcelku velmi chytlavé písničky s hitovým potenciálem, které mají v sobě velkou energii a schopnost vás po ránu pořádně nakopnout. A když k tomu připočtete punkový nádech a vyřvávání ala Kurt Cobain, tak vám vyjde, že na to lidi prostě slyší. Neříkám, že i mě tato deska neoslovila, ale ne zas natolik, aby u mě byla v nejvyšší rotaci každý den :) Nicméně pár skladeb na tomto 33 minutovém LP mě potěšila. Například druhá skladba Wasted Days s délkou téměř devíti minut je pro mě vrchol desky, neboť má v sobě vše co mám rád, údernost, plíživé napětí a gradaci, kdy na konci máte chuť vykopnout dveře. A je mi jedno, že monotónní basová linka spolu s bubny ve střední pasáži jakoby vypadli z raných Queen of the Stone Age. Podobně s napětím a gradací zachází i první skladba No Future/No Past, jen je o polovinu kratší.



Velmi ucházející je i instrumentální Separation a pak i nasledujíší 6. skladba No Sentiment, kde ale kytarový riff byl už použitý v Randy Described Eternity od Built to Spill. Záměrně se vyhýbám slovu vykrádení, ale někomu, viz. některé recenze, se to může zdát. Je pravda, že ten riff je hodně podobný, jen v podání Cloud Nothings je víc důrazný. Já jsem onu skladbu od Built to Spill před tím neznal, takže pro mě to nemá takový význam, jako pro fanoušky Built to Spill. A vždy je sporadické zda se v takovém případě jednalo o krádež či nevědomou inspiraci. Jak pravý klasik, vše už tu jednou bylo. Zbylé skadby mě buď nechávají chladným, i když uznávám jejich kvality, nebo v případě jedné mě vysloveně iritují. Jedná se o třetí písničku Fall In, kde vlezlý refrém Fall In mi připomíná kapely typu Green Day a podobné, tedy nic pro mě.

Celkově ale musím album kapely Cloud Nothings hodnotit pozitivně. Sice né v superlativech, ale to neznamená, že někoho tato směs výbušné punkové energie spolu s popovým základem a rockovým spodkem nebude bavit.

Linky > official web > facebook > twitter > myspace

neděle 5. srpna 2012

MONO - Legend: A Journey Through Iceland (official video)

Ano opět příspěvek o japonské post-rockové legendě Mono. Omlouvám se, ale toto si nemůžete nechat ujít. Mono pro nás připravili excelentní a to doslova jak hudební, tak i vizuální představení. Obrazy překrásné krajiny Islandu natočil režisér Henry Jun Wah Lee. Nevšední a dechberoucí dvanáctiminutová jízda.
Já už chci celé album! :)



Linky oficiální web > facebook twitter bandcamp

Grizzly Bear - "Yet Again" z alba Shields (stream)

Přiznám se, že díky olympiádě nestíhám sledovat novinky na hudební scéně. Nicméně díky newsletteru z Warp Records jsem se dozvěděl o zveřejnění nové skladby Yet Again z chystaného alba Grizzly Bear s názvem Shields, které vyjde již 17. září.
Tato skladba mě rychle přesvědčila své kvalitě a o neklesající úrovni písničkářského umění kapely Grizzly Bear. A pokud budou ostatní písničky minimálně stejně dobré jako novinka Yet Again, tak se máme nač těšit, protože pestrostí a originalitou nezaostává za výtečnými skladbami z posledního velmi úspěšného alba Veckatimest. Dokonce mě tato bohatě vyzdobená skladba dostala svým nečekaným téměř psychedelickém závěrem. Už se těším se na celou desku :)




Tracklist

  1. SLEEPING UTE
  2. SPEAK IN ROUNDS
  3. ADELMA
  4. YET AGAIN
  5. THE HUNT
  6. A SIMPLE ANSWER
  7. WHAT'S WRONG
  8. GUN-SHY
  9. HALF GATE
  10. SUN IN YOUR EYES

Linky > official.web > facebook > twitter > youtube > soundcloud >