pátek 28. června 2013

Kanye West | Yeezus (recenze + video)

“West bylo mé jméno jako otroka. Yeezus je mé božské jméno.” Tak vysvětluje Kanye West svou proměnu na Yeezuse. A se jménem se výrazně proměnila i hudba. Je temnější, odvážnější, v mnoha ohledech minimalistická, a především nejvíce nekompromisní jakou West zatím natočil. Kritika ho miluje, naproti tomu své fanoušky silně polarizuje. To je vždy dobré znamení. Určitě ani West si to jinak nepřál.

Již šesté v pořadí album Yeezus Kanyea Westa oficiálně vyšlo 18. června. Už ale týden předtím nahrávka unikla na internet a stačila vyvolat nemalé pozdvižení. Ptáte se, jak tedy nové album dopadlo? Odpověď je jednoduchá. Famózně, což u Kanye nepřekvapí. Předchůdce Yeezuse, do té doby Westova nejlepší deska, My Beautiful Dark Twisted Fantasy byla monstrózně výborná, která obsahovala mnoho velmi chytlavých a až extatických momentů (Monster, Blame Game), přesto mladší bratříček Yeezus jí ukazuje záda. Ne proto, že by byla horší, to ani náhodou. Jen s Yeezusem vykročil Kanye West z mainstreamovějších vod "Dark Fantasy". Spolu s producentem Rickem Rubinem a Daft Punk překročil svůj stín, a posunul se do temnějších vod, kde není radno se pohybovat bez dostatečné odvahy a sebevědomí. To ale ani v nejmenším Kanyemu nechybí. Naopak se zde na plno projevila jeho drzost, dravost a nekompromisnost. Například tak dokonale "znásilnit" použitý sample Niny Simone v Blood On The Leaves chce koule. A protože jsem před prvním poslechem byl netknutý jeho promo akcemi typu promítání New Slaves na zdi budov a památek na mnoha místech po celých Spojených státech, a ani jsem neviděl jeho živé vystoupení v rámci známého pořadu Saturday Night Live, kde představil živě kromě již zmíněné New Slaves i Black Skinhead, tak jsem nebyl vůbec připravený, co přijde po zmáčknutí play.

Combo první čtveřice skladeb On Sight, Black Skinhead, I Am A God a New Slaves s Frankem Oceanem je doslova masakr, kde na prvních třech je fakt slyšet poctivá práce Daft Punk, protože takovej nabroušenej acid electro nášup hned v prvních vteřinách On Sight jsem už dlouho neslyšel. Zbytek alba je také výborný, ale ta čtveřice je prostě dokonalost. V závěru I Am A God budete mít z Kenyeova zadýchaného vyděšeného křiku stejně tak jako z celého tracku husí kůži. Navíc ta promluva Yeezuse s Jesusem :) je kouzelná "I just talked to Jesus / He said 'what up Yeezus / I said "Shit I'm chilling / Trying to stack these millions" / I know he the most high / But I am a close high / Mi casa es su casa / That's that cosa nostra / I am a god".

Kanye West je dokonalý impresário a producent. Jeho alba přes všechny hosty a producenty jsou vybroušené do sebemenších detailů jak ve své jednotlivé formě tak i celku. Yeezus je tak stejně jako předchůdce MBDTF velmi promyšlený, přestože kombinuje mnoho stylů a obsahuje mnoho samplů, které slouží pro oddech či pobavení posluchače i samotného Westa (např. nečekaný skoro dětský zpěv uprostřed On Sight). Celé album tak zní jako kompaktní celek, kterému nahrává na Westa nezvykle málo skladeb (zde pouze 10). Prospěl mu určitě i zásah od producenta Ricka Rubina v posledních týdnech nahrávání těsně před vydáním, který spolu s Westem vyhodil přebytečné, jak sám West říká "andělské songy", a zbylé temné drsné jádro osekal až na samotnou dřeň. Tak je z Yeezuse vlastně velmi minimalistické album oproti megalomansky opulentnímu předchůdci. Najdete zde jak minimal techno z dílny Daft Punk (Send It Up) podbarvené rapem skvělého King Louie, tak Justina Vernona z Bon Iver spolu s jamajským dancehallem od Agenta Sasco (I'm In It), kde West servíruje lehce misogynní text. A zmínil jsem se o neskutečně ujetém závěru New Slaves? Ne? A říká vám něco "pecka" z totáče od maďarské kapely Omega Gyöngyhajú lány u nás známější v podání Aleše Brychty jako Dívka s perlami ve vlasech? Asi ne, ale tu melodii určitě znáte. Nicméně tady s auto-tune hlasem Justina Vernona to nemá chybu. Nebudu ale vyzrazovat všechna překvapení, které objevíte při hlubším poslechu. Yeezus totiž stojí za to. Sice West je sebestřednej magor, ale zároveň je génius v tom co a jak dělá. Berte nebo nechte být.

Dvě otázky na závěr. První, jste či budete New Slaves? Odoláte? Kanye "Monster/God" West má rozhodně jasno: "You see it's leaders and there's followers / But I'd rather be a dick than a swallower." A druhá, je Kanye West bůh, jak sám tvrdí? Pro mě je určitě producentský bůh. A nebudu zapírat, hodně mě baví, ale tak akorát dost na to, abych ho respektoval a uznával jako tvůrce. Přesto jako člověk je mi trochu u prdele :) A co je pro Vás?







Linky > official web > facebook (fan) > twitter > myspace

4 komentáře:

  1. dal jsem tomu sanci protoze mam rad tvuj blog a tvuj styl ale je mi lito a musim konstatovat ze to je HROZNA SRACKA a neda se to poslouchat, vydrzel jsem cca do pulky desky.. BTW ten song s motivem divky s perlami ve vlasech me dostal :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lukáši, to je v pohodě, díky moc za názor. Je mi jasné, že Westův styl se nemusí líbit každému, to je úplně v pořádku, a i já s ním už u předchozí desky bojoval. Nicméně už tehdy jsem nějakým způsobem podlehl, ale ne zcela, protože to prostě není styl, který by mi rezonoval v srdci. Prostě to beru jako výstřelek, kde mě baví spousta neotřelých nápadů a jednotlivých detailů v té jeho hudební koláži, ale to je asi tak všechno :)

      Vymazat
    2. bo si podivín a nerozumíš tomu

      Vymazat
  2. Kayne zase vyvádí blbosti... :-D http://lindup.cz/index.php?module=articles_musicup&view=10

    OdpovědětVymazat