úterý 30. července 2013

Arcade Fire & David Bowie | Wake Up | aneb jak jsem vzpomínal na desku Funeral

Arcade Fire vydali v září 2004 svůj veleúspěšný debut Funeral. Za rok deska vyšla také ve Velké Británii, ale stále je znalo jen malý okruh zasvěcených posluchačů a hudebních kritiků. V té době se za ně postavil samotný David Bowie a označil se za jejich velkého fanouška. Nemusím zdůrazňovat, že takové prohlášení samotného Bowieho, nutně muselo zvýšit pozornost medií a také zájem širšího okruhu posluchačů. Jsem si ale jistý, že i bez toho by sama deska Funeral a následná šeptanda, neboť ta deska je prostě jednoduše geniální :), by vykonala své, jen pomaleji.

V českých zemích nějaké povědomí v tu dobu o Arcade Fire měli snad jen některá hudební periodika, tipuji že i Radio 1, a pak pár nadšenců na internetu. Já sám jsem na ně narazil úplnou náhodou při hledání hudebních novinek na torrentech (ano přiznávám se k tomu :)) a čistě na slepo jsem sáhl po nějaké desce Funeral od nějaké kapely s pěkným jménem Arcade Fire. Od té doby se datuje má srdečná oddanost a obdiv k této kapele. Protože Funeral, byť název by mohl odrazovat (pozn. Funeral znamená pohřeb v češtině), je natolik živelná a strhující deska, která pokud vás osloví, tak už se jí myslím nikdy nezbavíte, protože vás nutí ji poslouchat stále dokola a vracet se k ní. Název Funeral kapela zvolila z důvodu smrti několika nejbližších příbuzných členů kapely během natáčení desky.

Krásné chytlavé rockové skladby s punkovou energií a živelností útočí na posluchače s celým ansámblem kapely čítající něco kolem 7 lidí. Nálepky jsou irelevantní, nicméně Arcade Fire jsou označovány za indie rock, barokní pop, art rock či post-punk. Vše víceméně odpovídá, ale k čertu s nálepkama, ty vám stejně nedají představu o hudbě, kterou Arcade Fire hrají, dokud si je sami neposlechnete. Neboť jejich originální uskupení a především pestrost nástrojů (namátkou kytary, akordeon, housle, tamburina, klávesy, ruzné perkuse, bubny, varhany a jiné) jsou docela zásadní. Přesto bez vyjímečných skladeb by byly i Arcade Fire jen další indie kapelou s mnoha členy. A to Arcade Fire mají. Mají talent a umí napsat nadčasové songy, které vám přesto budou rezonovat v hlavě a budete si je rádi pobrukovat sami i po skončení poslední skladby. Ústřední manželské duo Win Butler a Régine Chassangne spojují svými hlasy a svým upřímným a bezprostředním projevem dokáží skrz jejich skladby probudit v posluchačích živé emoce a to je deviza, která se vyvažuje zlatem. Navíc mě baví, vždy když vidím nějaký jejich záznam koncertu, jak si během celého vystoupení několikrát téměř všichni členové vymění hudební nástroje, dokonce i za bubny se vystřídají :) Bohužel jsem je neměl možnost je vidět osobně na živo. K nám je zatím nikdo nepřivezl a když zrovna byli ve Vídni či v Německu, tak buď bylo vyprodáno nebo jsem prostě z nějakých důvodů nemohl. Stále ale doufám a těším se, až je jednou uvidím...

Závěrem se musím přiznat, že tento článek vznikl spontánně, kdy jsem chtěl na blog jen umístit skladbu Wake Up, kterou hrají Arcade Fire s Davidem Bowiem, ale nějak se mi to vymklo z ruky, a tak to berte jako takovou mou srdeční vzpomínku na jedno z mých nejoblíbenějších alb jedné z mých nejoblíbenějších kapel. Prostě srdcovka. Každý máme nějakou, a jedna z mých je právě Funeral.






















PS: ještě malá poznámka k přiloženému videu. Všimněte si, jak je v sále skoro poloprázdno. V té době
nikdo Arcade Fire neznal a ti lidi co tam jsou, přišli určitě hlavně na Bowieho. Sám také uvádí skladbu a představuje kapelu. Dnes by lidi byli i v uličkách. Prostě všichni by chtěli vidět Arcade Fire.

PPS: a ještě něco k tomu musím dodat. Všimněte si, že na housle ještě s Arcade Fire je na pódiu Owen Pallett, který s nimi nahrával Funeral. Později, či možná už v té době, teď si nejsem jistý, vystupoval sám pod pseudonymem Final Fantasy. Owen Pallett stejně jako Arcade Fire je z Kanady. A připomínám, že již  5. srpna vystoupí v MeetFactory. A už úplně poslední věc. Arcade Fire plánují vydat na září nové album. Těším se jak malej kluk :)



Somethin' filled up
My heart with nothin',
Someone told me not to cry.

Now that I'm older,
My heart's colder,
And I can see that it's a lie.

Children wake up,
Hold your mistake up,
Before they turn the summer into dust.

If the children don't grow up,
Our bodies get bigger but our hearts get torn up.
We're just a million little god's causin' rain storms turnin' every good thing to rust.
I guess we'll just have to adjust.

With my lightnin' bolts a glowin'
I can see where I am goin' to be
When the reaper he reaches and touches my hand.

With my lightnin' bolts a glowin'
I can see where I am goin'
With my lightnin' bolts a glowin'
I can see where I am go-goin'

You better look down below.

Linky > official web > facebook > twitter > myspace

Žádné komentáře:

Okomentovat